22. 10. 2024

Den se zvířaty

Hned dvě středy v září byly pro třetí ročníky naší školy neobyčejným dnem. Žáci nezasedli do svých lavic, ale místo toho se vydali objevovat, srovnávat a pozorovat naše bližší i vzdálenější evoluční příbuzné. Nejdříve jsme navštívili druhou z nejpopulárnějších zoologických zahrad v České republice – ZOO a zámek Zlín-Lešná. A bylo se na co dívat.

Krmili jste někdy rejnoky přímo ze svých dlaní? Jejich sametové hlavy se míhají kolem okrajů akvária s takovou dychtivostí, že to vytváří dojem rozbouřeného moře.

Pozorovali jste dovádění tučňáků? Pohladili jste pelikána po hlavě? Každý účastník zájezdu si mohl najít to své.

Krásné na této zoologické zahradě je to, že každý rok lze objevit něco nového. Letos nás asi nejvíce zaujala expozice Kerala. Je pojmenovaná podle indického státu, který patří mezi místní přírodní perly. Velkoprostorovou voliéru plnou mokřadních druhů asijských ptáků tvoří jezírko s ostrůvky zeleně. Můžete tam spatřit například vzácně chované marabu indomalajské, nesyty bílé a nesyty indomalajské, pelikány skvrnozobé nebo pižmovky bělokřídlé. Aby se však pozorovatel vžil do tohoto koutu Asie, je expozice doplněna množstvím uměleckých prvků z Indie jako je socha boha Ganéši, chrliče v podobě draků, jedinečné dřevěné vstupní dveře a portály či indická hudba. To vše vytváří autentickou atmosféru. 

Na zpáteční cestu byla naplánována ještě jedna zastávka, a to v Modré u Uherského Hradiště, kde je expozice nazvaná Živá voda. Byl zde vytvořen unikátní biotop rybníka. Jeho bohatství člověk pochopí, až když sestoupí do netypického akvária ve tvaru podvodního tunelu. Netypický není jenom tvar, ale i princip prohlídky. V akváriu se obvykle nachází jenom ryby. Zde se však do něj dostáváte i vy, abyste mohli ryby zblízka pozorovat. Chvílemi se v tunelu člověku zdá, že je to přesně naopak. Právě ryby zvědavě připlouvají a sledují návštěvníky. Velkým lákadlem jsou téměř dvoumetrové vyzy, ale nejsou jedinou podívanou. Chovají zde velké kapry, boleny, candáty, štiky a u dna se člověk může setkat s velkým sumcem. Myslím, že tato podívaná byla velkým zážitkem.

Kromě života pod hladinou jsme se ještě prošli po dřevěné stezce a prohlédli si rodinku praturů, která je chována hned vedle rybníka. 

Myslím, že nakonec každý, kdo po návratu odcházel od autobusu, si musel říct, že tento den poznal mnoho krásného a že stojí za to krásy přírody objevovat.

Mgr. Veronika Mačátová