9. 10. 2024

Jana Vránová

Zájezd do severní Anglie a Yorku

V září jsme se v rámci tradiční školní exkurze vydali na sever Anglie do oblasti Yorku, kde jsme měli možnost poznat anglickou kulturu a zdokonalit své dovednosti v reálném prostředí. Program zájezdu byl připraven tak, aby nám pomohl zdokonalit se v anglickém jazyce a abychom se také kulturně obohatili návštěvou mnoha míst.

Exkurzi jsme započali odjezdem od školy ve večerních hodinách a jeli jsme téměř nepřetržitě až do Nizozemska. Zde jsme navštívili úchvatný skanzen Zaanse Schaans a pokochali se ikonickými větrnými mlýny. Poté jsme pokračovali do přilehlého přístavního města Iljmuiden a nalodili se na trajekt. Po 17 hodinách plavby jsme se dostali do Newcastlu, odkud jsme pokračovali dále autobusem.

Po cestě jsme navštívili starou římskou pevnost Housesteads ležící na linii historického Hadriánova valu. Hlavním cílem naší cesty byl však York, kde jsme byli ubytováni v hostitelských rodinách ve skupinkách po 3-5 a zakoušeli jsme pohostinnost Angličanů a místní stravu. Významným bodem programu byla také prohlídka zámku Howard Castle, kde jsme byli ohromeni zámeckou zahradou a skvostnými interiéry.

V následujících dnech jsme se také vydali do pitoreskního přístavního městečka Whitby, kde jsme se nejprve navštívili zříceniny místního benediktinského kláštera, a poté se pustili do gastronomie – samozřejmě jsme nemohli opomenout ochutnat ikonické fish and chips!

Viděli jsme některé přírodní krásy severní Anglie, jako například místní vřesoviště rozkládající se do nedohledna či nádherné křídové útesy u Scarborough nebo na Flamborough Head s hnízdišti mořských ptáků.

Severní Anglie skrývá i nádherné katedrály, například v Durhamu nebo v samotném Yorku. Okouzlila nás krásná vitrážová okna, vznosné klenby i prostředí ze dřeva vyřezávaných kůrů. V Yorku jsme navštívili i velmi zajímavé muzeum Jorvik Centre, které nás působivou expozicí vrátilo do doby, kdy tuto oblast ovládali Vikingové.

Během celého zájezdu jsme měli příležitost prakticky využívat angličtinu a zdokonalovat její znalost v každodenních situacích, což výrazně přispělo k našemu sebevědomí v komunikaci.

Cesta do Anglie nebyla jen o poznání nové země, ale i o jazykovém a osobním růstu našich studentů. Věříme, že se vydařila, a nemůžeme se dočkat příštích ročníků!

 Xabier Alday Delgado, Jana Vránová