1. 10. 2024

Žaneta Marvanová

Seminář z Vv objevuje architekturu i historii Brna

Proměna Brna po roce 1860, styly od secese po funkcionalismus, art deco design, fenomén vilové architektury a krajinářství, Brno jako moravský Manchester, ale i historie a osudy Židů v Brně...to vše je vilová čtvrť v Černých polích. 

Studentky a studenti nematuritního semináře z výtvarné výchovy tvoří různorodou skupinu od uchazečů o studium architektury, přes nadšence do nových médií a elektronického umění po kreativní duše, které těší vlastní tvorba. Kromě individuálního prostoru, který v semináři mají pro vytvoření vlastního portfolia, vyrážíme společně objevovat výtvarnou kulturu a architekturu v Brně. A začali jsme ve vilové čtvrti v Černých polích, která přináší řadu přesahů od architektury a designu až do krajinářství nebo historie průmyslu a osudů Židů v Brně. 

Prošli jsme kolem Kaiserovy vily, úplně první v kolonii, prohlédli si interiéry Arnoldovy vily, druhé vily v pořadí výstavby, dále interiéry vily Löw-Beer i exteriéry vily Tugendhat, včetně výstavy v technickém podlaží. Zavítali jsme také do krásného funkcionalistického prostoru někdejšího výzkumného institutu matematiky, jenž připomíná betonová stěna s šedými a zlatými koulemi od sochařky Evy Kmentové odkazující na počítačové algoritmy. Ve vile Löw-Beer shlédli studenti trvalou výstavu k historii Židů, konkrétně textilních průmyslníků, na Moravě.

Během procházky a prohlídek měli studenti za úkol hledat odpovědi na otázky v pracovních listech, ale také splnit úkoly a najít vybrané dobově moderní předměty nejrůznějšího designu a vyfotit se u nich. Tak objevujte s námi prostřednictvím našich fotek. :-)