11. 11. 2011

Gymnázium Křenová

Postupujeme do krajského kola přeboru středních škol v šachu

Skvělý úspěch zaznamenalo šachové družstvo Gymnázia Křenová ve složení:

  • Eduard Meduna, 3.A6
  • Aleš Janíček, 4.B4
  • David Nguyen, 4.D4
  • Andrej Čulen, 1.B4
  • Filip Chalupa, 4.D4
Teprve podruhé v mnohaleté historii naší účasti na přeboru středních škol se podařilo našemu družstvu postoupit mezi nejlepší týmy v kraji. Poprvé jsme to dokázali v roce 2007 s hvězdným týmem Mudra, Páral, Bartas a Flašar, z nichž byli všichni registrovaní jako závodně hrající šachisté - Mudra a Páral dokonce s výbornou 1. výkonnostní třídou!

O to cennější je letošní postup, protože v současném družstvu se závodně věnuje šachu pouze Eduard Meduna, který přispěl k postupu sedmi vítěznými partiemi ze sedmi – na první šachovnici! Pro ty čtenáře, kteří nejsou šachovými odborníky, pouze vysvětlím, že na 1.šachovnici hraje za každé družstvo nejsilnější hráč a s rostoucím pořadím šachovnice šachová výkonnost klesá. Takže Eda porazil 7 nejsilnějších, závodně hrajících šachistů a stal se nejlepším účastníkem soutěže!!!

Zbývající členové našeho družstva, kteří hrají šachy pro radost, nemohli zklamat, pouze překvapit, což se jim dokonale povedlo. Předvedli vyrovnané výkony a každý z nich přispěl zhruba třemi body k celkovému úspěchu. V některých partiích jasně zvítězili, v jiných vycházeli ze zajištěné obrany a své výkonnostně lepší soupeře nechali takticky přemýšlet, až jim spadl praporek a prohráli na čas.

Po pátém kole jsme se pohybovali kolem pátého až šestého místa, ještě stále s nadějí na dobré umístění. Vynikající výkon v šestém kole, ve kterém jsme vyhráli 4 : 0, nás katapultoval na druhou pozici se stejným počtem bodů jako Gymnázium Vídeňská. O bod jsme v té chvíli dokonce přeskočili favorizovanou "Jarošku", s níž jsme v druhém kole sehráli těžký zápas s nerozhodným výsledkem 2 : 2.

Na poslední kolo nám počítač vybral za soupeře Gymnázium Vídeňská s registrovanými šachisty na prvních dvou šachovnicích. Na první šachovnici se měl odehrát boj dosud neporažených šachistů. Přestože jsme byli papírově slabší, pokračoval náš výkon na vlně euforie a v infarktovém závěru, v němž si Eda nakonec udržel neporazitelnost, jsme zvítězili 3 : 1 a udrželi celkově druhé místo.

První dva týmy postoupily do krajského kola, které se hraje 24. 1. 2012 v Břeclavi. Blahopřejeme našim šachistům a přejeme hodně úspěchů v Břeclavi.