20. 11. 2021

Gymnázium Křenová

Mezzochori 2021: Dokud se zpívá...

Na 12. ročník celostátní přehlídky středoškolských pěveckých sborů nás vlastně nominovala koronavirová pandemie. Vzhledem k situaci se letos nekonala regionální postupová kola, splnili jsme tedy vstupní podmínky a 17. listopadu jsme vyjeli do Hradce Králové, abychom zazpívali odborné porotě i publiku z celé sborové republiky.

Náš jednodenní výjezd se nesl v duchu hudebním a společenském. Z pohledu hudebního: od září se učíme vzájemně si naslouchat, ladit naše hlasy k těm ostatním, reagovat na dirigentské gesto, pracovat na hlasové technice, dynamice, výrazu,... a konečně jsme měli možnost ukázat, jak dobře nám to jde! Naším posledním vystoupením před veřejností byl vánoční koncert v roce 2019 a pro většinu současných sboristů tak byla tato akce úplně prvním koncertem. A hned v akusticky dokonalém sále Filharmonie Hradec Králové mezi středoškolskými sbory z celé republiky! Cenné bylo i poznávání nových hudebních obzorů - ať už na workshopu s porotkyní Markétou Džunevou nebo na zkoušce v ZUŠ Jitro, kde nás nadchl profesionálně architektonicky zvládnutý prostor pro sborové zpívání. Přínosná byla i naše účast v přehlídkovém publiku, kdy jsme mohli kriticky porovnávat naše kvality s ostatními sbory.

Stejně klíčová byla ale i rovina společenská, týmová. Společný cíl, společná motivace, společná radost z dobře odvedené práce - to všechno zase o trochu víc propojilo naši sborovou partu. A protože nejsme "skupinou zuškových sólistů, kteří mají sbor povinně", ale nadšenými amatéry, kteří zpívají pro radost, bylo to znát i na našem výkonu, který jsme si užili na 1000 %. A tu skvělou pozitivní energii, kterou při zpívání na pódiu vydáváme, pak ocenili i porotci a diváci v hledišti.

A nutno dodat, že ta souhra hudební i lidská vygradovala ve zpáteční cestě autobusem, kdy jsme se prozpívali a prosmáli až do Brna...

Následující sborové týdny se pak ponesou v duchu adventního očekávání. Jaké bude komplexní hodnocení poroty, až nám ho zašlou? Jaký bude profesionální videozáznam, který organizátoři pořizovali? Jak bude znít virtuální koncert 8. 12. v 17 hodin na youtube kanálu Mezzochori a která z našich skladeb tam zazní? A hlavně, vzhledem k pandemické situaci, uskuteční se letos tradiční Koncert duchovní hudby (22. 12. ve 20 hodin v kostele na Křenové), nebo toto hradecké vystoupení bylo zase na dlouhou dobu posledním...?