19. 12. 2021

Gymnázium Křenová

Exkurze technického kroužku do FabLab Brno

FabLab Brno je otevřená dílna vybavená stroji jako jsou 3D tiskárny, laserová řezačka nebo třeba řezací plotter. Jejím hlavním účelem je podpořit kreativní jednotlivce, kteří mají prostor stroje využít a vytvářet si vlastní výrobky prostřednictvím tzv. digitálního řemesla. Ve FabLabu se kromě strojů nachází také klasická dílna a elektro/IoT dílna, ve které je možno si vyzkoušet programování mikropočítačů nebo vytváření elektrických obvodů.

Cílem pro naši exkurzi byla laserová řezačka a řezací plotter, protože 3D tiskárnu i programovací mikropočítače máme již ve škole a učíme se s nimi pracovat v rámci technického kroužku.

Řezací plotter je zařízení, které umí řezat dvouvrstvou folii, přičemž řeže pouze jednu její vrstvu. Zbytek stačí sloupnout a nálepka nebo folie na tričko je na světě. Folii poté stačí nažehlit pomocí thermolisu - přístroje pro tlakové nažehlování. Několik studentů si tak připravilo vlastní potisk na tričko, jak vidíte na fotografii.

Laserová řezačka je schopna proříznout i dřevěnou desku o tloušťce 2 cm. Řezat pomocí ní lze však i plexisklo nebo gumu na razítka. V technickém kroužku jsme si předem připravili vektorové obrázky, ze kterých jsme poté laserem vygravírovali a vyřízli jmenovky z překližky.

Technický kroužek se snaží dostat na Křenku technické vzdělávání spojené s praxí. Náplň našich setkání může být buď ve Tvé režii, nebo můžeš poslouchat a učit se společně s ostatními. Pokud máš zájem technický kroužek navštívit, připoj se k nám do Google učebny nebo se zeptej v kabinetě fyziky.

Autor: Adam Janeček, 5.A