24. 6. 2024

Žaneta Marvanová

Francie na Křence

Co se Vám vybaví, když se řekne francouzština nebo Francie? 

Možná Paříž a Eiffelovka, bageta či croissant, šneci a žabí stehýnka, víno, elegance, nebo snad šansony Édith Piaf a Malý princ? V souvislosti s aktuálním děním možná také rozpuštění parlamentu prezidentem Macronem nebo letošní olympijské hry. Studenti francouzštiny ze 3. D do svého seznamu asociací jistě nově zařadí Bretagne a Rennes, surrealismus, hru pétanque, vejce mimóza i čokoládové lanýže, protože akce posledních tří měsíců je zavedly k objevování francouzské kultury z nejrůznějších úhlů. Učit se cizí jazyk totiž neznamená jen časování sloves nebo memorování předložkových vazeb. Abychom nezapomněli, že jazyk je součástí kultury, poznáváme se studenty francouzštiny díky mimořádným akcím také francouzskou gastronomii, výtvarnou kulturu i specifické sportovní aktivity.

Předně 3. D ve své hodině francouzštiny přivítala rodilého mluvčího, studenta z Université de Rennes v Bretani. Náš host, Malo Gourmelon, představil svůj rodný region a jeho hlavní město Rennes, které je navíc partnerským městem Brna. V souvislosti s regionem Bretagne nešlo nezmínit galskou historii, Asterixova dobrodružství, specifickou bretonštinu nebo slavné bretonské palačinky. Jelikož je Malo nadšeným cyklistou a Francie letos žije olympiádou, bavil se se studenty také o sportech, zvláště o fotbale, který je spolu s rugby nejoblíbenějším sportem ve Francii.

Kdo zrovna nesleduje fotbal, rugby nebo tenis, hraje ve francouzských parcích la pétanque. Původ hry ostatně sahá do Gálie, což nás vrací k Bretani. :-) Jelikož jedna sada koulí na pétanque ležela již dlouho opuštěná ve skříni a druhá, naopak zcela nová, čekala na svou premiéru, uspořádali jsme soukromý workshop a miniturnaj v parku Lužánky. Samozřejmostí bylo obeznámení se s nezbytnou francouzskou slovní zásobou jako boules de pétanques (koule na pétanque), le cochonette („prasátko"-dřevěná kulička jako cíl) a technikami vrhu koule la portéela demi-portéela roulette. 
Francie žije letos kromě sportu také surrealismem, protože si připomíná sté výročí vydání Prvního manifestu surrealismu André Bretonem. Při příležitosti Dnů evropského filmu se studenti prostřednictvím filmu Daaaaaalí! v originálním francouzském znění seznámili s principy surrealismu i s jeho nejvýraznějším představitelem Salvadorem Dalím, šokujícím Španělem žijícím ve Francii. Bláznivý fiktivní dokument plný filmových triků a matoucích detailů představil spolu se závěrečnou odbornou debatou bohatou, i když egocentrickou osobnost surrealistického malíře a jeho tvorbu takřka dokonale.

Vrcholem setkávání se s francouzskou kulturou pak byl společný kulinářský workshop francouzštinářů 1. D, 2. D a 3. D pod vedením kočujícího francouzského kuchaře François BouilletemV příjemném prostředí Otevřené zahrady připravili delikátní francouzský salát, excelentní vejce mimóza, upekli vlastní pravé francouzské bagety nejrůznějších tvarů a jako dezert vytvořili čokoládové lanýže obalované v pestré paletě oříšků, směsí a koření.  Všechny pokrmy studenti dochucovali bylinkami z Otevřené zahrady, které sami nasbírali. Příjemným červnovým stolováním tak francouzštináři z Křenky zakončili ochutnávání bohaté francouzské kultury. Aspoň pro letošní školní rok... ;-) 

P. S. Více fotek pod článkem. Rozklikněte!