9. 1. 2024

Hana Vymazalová

Soutěžní Aerobic Master Class má stále co nabídnout

Okolo svátku svatého Mikuláše se již téměř čtvrt století koná na Obchodní akademii Kotlářská v Brně středoškolská soutěž v aerobiku. Ačkoliv se za tu dobu tato sportovně-estetická disciplína výrazně proměnila, pořád si udržuje své místo mezi populárními pohybovými aktivitami. Na naší škole se každoročně najde několik děvčat, která se odváží změřit své taneční schopnosti a kondici s tanečnicemi, závodnicemi ve sportovním aerobiku či dívkami zapálenými do fitness z ostatních brněnských středních škol. Chlapci se účastní této soutěže zcela výjimečně, bývají však o to nadšenějšími diváky.

7. 12. 2023 se na SAMC sešlo 43 soutěžících, které ve dvou skupinách cvičily základní kolo. Z nich porota vybrala 20 nejlepších a ty to rozjely ve finále. Nutno podotknout, že finálové kolo instruktorka napálila na hudbu v tempu atakujícím 150 BPM, u kterého běžnému nesportovci nestačí dech ani vsedě. Trénované sportovkyně si však v tomto pekelném tempu poradily nejen s choreografií, ale také s prvky prověřujícími silovou připravenost (kliky) a flexibilitu (provazy). Finále vygradovalo High Leg Kicks (tj. vysokými výkopy) v závěrečném kankánu.

A jak se dařilo čtyřem holkám z Křenky? Ze základního kola, ve kterém předvedly moc pěkné výkony Lea Řezníčková, Terka Kosová, Vlada Norenko (všechny ze 2. C) a Eliška Svobodová (1. E), postoupily Terka a Vlada. Obě pak zvládly všechny nástrahy finálového kola a vzhledem k tomu, že letos ve startovním poli nevynikaly jednoznačně žádné favoritky, nebylo příliš ambiciózní věřit, že některou z reprezentantek Křenky uvidíme na pódiu mezi nejlepší šesticí... A povedlo se – Vlada svým výkonem oslovila porotu a byla vyhlášena na 4. místě. Medaile jí sice těsně unikla, ale i tak se jednalo v silné konkurenci o krásné umístění. Jen pro doplnění: Vlada si zacvičila finále už v roce 2022 – tehdy to sice na umístění v TOP 6 nestačilo, ale zato byla vyhlášena jako nejsympatičtější závodnice, což je ocenění za přirozený výraz, šmrnc a celkový projev.

Všem čtyřem dívkám mockrát děkuji za reprezentaci Křenky a přeji jim, ať mají stále chuť a motivaci tančit a cvičit – ať už pro vítězství, pro zábavu, či pro zdraví, ale vždy s radostí z pohybu.

 

Autor: Mgr. Hana Vymazalová