6. 11. 2023

Gymnázium Křenová

Volejbalisté z Křenky vydřeli v městském kole stříbro

Po dlouhých snad 6-7 letech jsme v pondělí 30.10. 2023 opět pořádali na našem gymnáziu základní skupinu středoškolek ve volejbalu chlapců. Vzhledem k tomu, že loňská parta vyválčila v Brně bronz a v září přišly nadějné posily, měli jsme určitě aspoň skryté ambice zamířit letos ještě o kousek výše. K tomu bylo ale nutné postoupit ze skupiny (jen vítěz) a v cestě nám stály týmy z gymnázia Bystrc a integrované školy Purkyňova. O žádném manšaftu jsme skoro nic nevěděli, kvalita týmu je většinou dána tím, kolik závodních volejbalistů na školu chodí a navíc zda jsou v den soutěže plně k dispozici(bez zranění, jiné školní akce, dovolená s rodinou atd.).
První soupeř z gymplu  Bystrc podal sice sympatický a houževnatý výkon, ale na kvalitu našeho týmu jednoznačně neměl a tak se kluci příjemně rozehráli a parádně naladili na další zápas. Tady se už jemně přiostřilo, protože Purkyňka prokázala velkou bojovnost i volejbalový um. Jednoduchou řečí čísel první set šel do nás, druhý po velké dramatické bitvě do nich, takže plichta 1:1 a nic nebylo
stále jasné. Došlo tedy na zkrácenou rozhodující sadu (tiebreak), který bývá často dost o nervy a mnohdy hodně nevyzpytatelný. Hráči to ale zvládli a spolu s burácejícím křenováckým kotlem na galerce si mohli vychutnat vítězství a tím pádem i postup do městského kola, které bylo naplánováno hned na středu na Jarošku.
Na půdě tradičního a z brněnských gymnázií asi největšího sportovního rivala, šlo už opravdu o všechno, o postup do kraje!!!. Tam mohl opět nahlédnout jen vítěz, což je dost nemilosrdné a kruté, ale je to prostě tak a všichni účastníci o tom vědí. Kromě nás se o cestu dále chtěli poprat samozřejmě domácí borci a i průmyslovka z Kudelky, také velice silné družstvo a častý medailista  středoškolských her.
Do prvního utkání jsme vlétli jako uragán, kapitánem poučená a nahecovaná lavička vytvořila bouřlivé sportovní prostředí a byla doslova sedmým hráčem na place. Skóre se přelévalo v takových menších vlnách, ale rozhodující okamžiky naši reprezentanti zvládli lépe a úvodní set putoval nakonec zaslouženě za námi. Ve druhém dějství jsme mírně ztratili tah na bránu a zápas dospěl do tiebreaku, kde se může stát doslova všechno, což se potvrdilo v následujících minutách. Úvod nám vyšel naprosto skvěle, dobrý příjem, tvrdý spolehlivý servis, nekompromisní útok, super hra v poli. K tomu obrovská bojovnost a na tabuli svítilo 6:2 v náš prospěch, jedním slovem PECKA !!!. Jaroška byla „na ručník“, prostě tam, kde chceš soupeře mít a vzala si time-out. Po něm se bohužel naše jízda zasekla a vše bylo najednou jinak. Přestalo se téměř vše dařit, nemohli jsme pořádně zaútočit a body přibývaly jen na straně protivníka. Strany se střídaly za stavu 7:8 z našeho pohledu a i když se na konci setu utkání ještě trošku vyrovnalo,  závěrečný obrat pro Křenovou se už nekonal a kluci z Jarošky se mohli naplno radovat. My jsme v tu chvíli byli hodně dole. Ale takové jsou sportovní emoce, během pár okamžiků se vznášíš doslova v oblacích a za chvíli můžeš být hluboko u dna a nenaděláš nic. Zase musíme rok čekat a doufat, že to klapne.
Postupové šance dostaly obrovskou trhlinu, ale teoretická naděje pořád žila a bylo „jen“ třeba porazit Kudelku, nejlépe 2:0 na sety a pak čekat na další vývoj finálové skupiny. To se taky stalo, ale v posledním zápase se bohužel zázraky nekonaly a Jaroška postoupila na kraj do Znojma, města vinné révy, okurek a v těchto dnech i středoškolského volejbalu.
Hráčům určitě patří velké DÍKY za vzornou reprezentaci naší školy a blahopřání ke krásnému stříbru. A není třeba věšet hlavu, protože tým je velmi mladý s obrovským sportovním potenciálem do budoucna. No a s lehkou nadsázkou pokud současní prváci ve svých volejbalových oddílech přemluví jednoho až dva ze svých mladších spoluhráčů nebo kamarádů z jiných klubů, aby si hodili přihlášku k nám a kluci se dostanou, tak se příští roky mohou dít velké volejbalové věci. Vaaaamooooos
Křenka!!!

Voliš team: Štěpán Skýba, Šimon Gottwald, David Dvořák(2.E), Marek Robeš(2.C), Maxim Rusek, Jakub Babiček, Ondřej Res(1.C), Martin Jiřikovský (4.C), Ondřej Fojtík(3.D), Jakub Valenta(4.A), Mikuláš Kirchner(1.E)

Igor Pánek