23. 4. 2014

Gymnázium Křenová

Laboratorní cvičení pro ZŠ

V rámci přírodovědného projektu navštívili dne 22. a 23. dubna naši školu vybraní žáci 8. tříd ze základních škol ve Šlapanicích a na Antonínské. Byl pro ně připraven den plný laboratorních cvičení z chemie, fyziky a biologie.

V rámci laboratorního cvičení z chemie si žáci nejprve vyzkoušeli jednu z metod dělení směsí – chromatografii. Pokoušeli se rozdělit směsi barviv nejen syntetických, ale i z přírodního materiálu – červené řepy. Následně proběhlo seznámení se zacházením a výhřevností kahanu na zemní plyn, kde získané zkušenosti využili při laboratorní přípravě kyslíku a oxidu uhličitého. Nedílnou součástí cvičení bylo i získat poznatky k důkazu zmíněných plynů.

Na fyzice žáci měřili práci vykonanou pomocí jednoduchých strojů. Měřila se práce vykonaná při zvednutí vozíčku do určité výšky pomocí nakloněné roviny, pomocí kladky pevné a volné a potom bez použití jakéhokoli stroje. Závěrem měli žáci dojít k poznatku, že na použití jednoduchého stroje nezáleží, že vykonaná práce je ve všech případech stejná.

Biologická praktika byla zaměřena na měření tepové frekvence a krevního tlaku při různých typech zátěže. Nejednalo se jen o zátěž fyzickou, ale i psychickou. Žáci využívali měřícího systému ISES. Hodnocen byl i nejlepší výkon při luštění osmisměrky. Nejšikovnější žáci si odnesli propisku s logem školy a bonbony.

V průběhu celého dne žákům asistovali vybraní studenti našeho gymnázia, kteří byli vyučujícím velmi dobrými pomocníky a škole skvělou reklamou.

Žáci ze ZŠ z naší školy odcházeli plni zážitků, nadšení a se slibem, že pokud budou mít možnost, tak příště určitě rádi opět přijedou.

[pe2-gallery album="http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/gymkren/albumid/6010592880298215185?alt=rss&hl=en_US&kind=photo" ]