4. 6. 2015

Gymnázium Křenová

Exkurze do pivovaru Starobrno

V rámci přírodovědného projektu naši studenti 3. ročníků navštívili pivovar Starobrno. V průběhu exkurze byli seznámeni s procesem kvašení, který je jedním ze základních biotechnologických procesů, jež se využívají v potravinářství. Kvašení je jednou, ale nikoliv jedinou možností, jak lze vyrobit ethanol. Se svými zážitky vás v následujícím článku seznámí Petr Liška z 5.A, který se zúčastnil exkurze 4. června 2015.

Léto je již v plném proudu a teploty divoce rostou. Není tedy divu, že se lidé snaží najít způsob, jak se alespoň trochu ochladit a uniknout neúnosnému vedru. Společně s mojí třídou, tedy 5.A, jsme jeden takovýto způsob našli. Dne 4. června jsme se v hojném počtu zúčastnili exkurze v místním pivovaru Starobrno, jež se nachází nedaleko od Mendlova náměstí. Pivovar zde stojí už od roku 1872 a vystřídal několik majitelů. Například zakladatelé společnosti Starobrno byli Němci, což by nás nemělo zase tolik překvapovat. V Brně žila v té době početná německá menšina (ne-li dokonce většina). Po druhé světové válce byl pivovar znárodněn a po roce 1989 se společnost dostala do rukou rakouské firmě, která začala okamžitě modernizovat proces výroby. Dnes však patří pivovar holandské společnosti Heineken, která převzala iniciativu Rakušanů a modernizaci dokončila. Technické zázemí a výrobní proces Starobrna patří mezi nejmodernější svého druhu v Evropě. Komplexem brněnského pivovaru nás provázel postarší pán a snažil se nám objasnit fungování a důležitost každého zařízení nutného k výrobě zlatavého moku, což bylo někdy velice zdlouhavé, ale též velmi zajímavé. Já sám bych si nikdy nedokázal představit jak je proces výroby piva složitý. Každé oddělení má svého vedoucího a pod ním pracují na směny většinou 3 lidé, kteří mají na starosti regulovat podmínky přípravy. Jinak je dnes už všechno kompletně automatizované, jako třeba plnění lahví a jejich balení. Jenom tak pro zajímavost, Starobrno si PET lahve vyrábí samo z kusů plastu, přičemž výroba PETky je součástí plnící a balící linky. Celá linka je téměř soběstačná. Pravidla pro návštěvníky jsou vskutku přísná, jako že třeba nemohou opustit modrou zónu vyznačenou pruhy na zemi, jinak by hrozilo nebezpečí úrazu. Je důležité si uvědomit, že dobré pivo potřebuje dobré ingredience. Tuto skutečnost Starobrno splňuje na výbornou a po exkurzi se můžete o tom názorně přesvědčit ve vedlejším výčepu. Bylo nám řečeno, že pivo je dobré díky obsahu minerálních látek, které podporují naše zdraví. Například hořčík pomáhá na svaly, nebo zinek proti vráskám. Kvasnice jsou zase zdrojem vitamínu B. Pamatujme však na jednotné heslo všech výrobců alkoholu: Pijme s rozumem!

[pe2-gallery album="http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/gymkren/albumid/6158080218219533105?alt=rss&hl=en_US&kind=photo" ]