4. 10. 2019

Gymnázium Křenová

K hrobu Rabiho Löwa a dalším pražským legendám…

… nás zavedla třídní exkurze do Prahy, tradičně konaná na začátku čtvrtého (a posledního) ročníku. Svými znalostmi obohacovala naše mozky paní profesorka Jiřina Baráková, kterou mnohdy doplňoval i pan třídní profesor Kaňa.

Pro náš třídenní pobyt jsme sehnali opravdu ideální ubytování – hostel asi 100 metrů od Staroměstského náměstí. Pravda, vrchol luxusu to nebyl, ale krom posledního dne jsme ani nemuseli využít služeb hromadné dopravy a ztrácet tak drahocenný čas.

Památkovou tour jsme začali na Staroměstském náměstí, následoval Týnský chrám a Chrám sv. Mikuláše na Starém městě. Po obědové přestávce jsme pokračovali Královskou cestou přes Karlův most až na Pražský hrad – prostě takový ten „Praha starter pack“ (co musí asijský turista stihnout během jednoho dne).

Oba večery jsme strávili v divadlech. Rozdělili jsme se na skupiny, tím pádem bylo žáky 4.C zhlédnuto hodně divadelních představení, jmenovitě Idiot, Sestra v akci, Zku*vení havlisti, Trhák nebo Evita.

Následující den jsme se vydali na Josefov k pražským synagogám. Zvláště všechna jména českých židů, kteří zemřeli během holocaustu, vypsaná na zdech Pinkasovy synagogy vyvolala opravdu silné emoce. Odtud vedla trasa exkurze na židovský hřbitov se zmíněnou hrobkou rabiho Löwa – ten kdo u ní pronese přání, tak se mu údajně určitě splní.  Pokračovali jsme do Klausové synagogy, kde jsme se dozvěděli něco o židovském životě, tradicích a zvycích.

Po obědě jsme dostali volný čas a byli vybídnuti k navštívení dalších kulturních památek a akcí, což jsme také udělali. Někteří byli v muzeu komunismu, jiní zase na výstavě fotografií ze Sametové revoluce.

Poslední den jsme strávili na Vyšehradě – prošli jsme se po hradbách, udělali společné fotky, navštívili hřbitov s náhrobky spousty známých osobností a v odpoledních hodinách vyrazili zpět směr Brno.

Až na pár komplikací s ubytováním a onemocněním jednoho spolužáka se výlet obešel bez komplikací a tímto bych chtěl za celou třídu poděkovat profesorce Barákové a profesoru Kaňovi za skvělý průběh celé exkurze. Snad si potom u maturity z češtiny, dějepisu nebo angličtiny vzpomeneme na některé poznatky…

Autor: Lukáš Zrotal, 4.C