8. 10. 2019

Gymnázium Křenová

Výměnný pobyt s dzeržinským gymnáziem a třídenní pobyt v Moskvě

Když se zpětně podívám na den, kdy jsme se dozvěděli o výměnném pobytu v Rusku, říkám si, kolik se toho změnilo a je dobře, že se tak stalo. Poté, co nám bylo oznámeno, že jsme dostali dotaci od kraje a shání se lidi, jsem byl skeptický, a nebyl jsem sám. Přece jenom jsme naplnili kapacitu 10 studentů, vyřídili pasy a víza, sice se značnými obtížemi, ale přece. Nakonec se s námi dne 5.9. vzneslo letadlo z Vídně do Moskvy, a pár hodin poté nás čekal let do Nižnijho Novgorodu, odkud si nás poté odvezly rodiny, u kterých jsme týden bydleli.

Po příletu na nás čekalo příjemné překvapení v podobě pěkného a čistého mezinárodního letiště. Až se všichni setkali a vzali si kufry, vyšli jsme před letiště a čekali na naše ruské přátele, se kterými se mnozí již seznámili skrz sociální sítě. Po setkání s Rusy, jsme nasedli do autobusu a vydali se směr Dzeržinsk. Po přibližně 30 minutové cestě dorazili ke kulturnímu domu v Dzeržinsku, odkud si každého odvezla rodina, u které bydlel. Jelikož jsme procestovali celou noc, každý se alespoň trochu prospal.

Ještě v den příletu jsme byli provedeni po škole, také nás alespoň trochu seznámili se svojí kulturou a gymnáziem obecně. Prvním zážitkem byla prohlídka Dzeržinsku, dále jsme vycestovali do historického města Gorodec, jeden den byl věnován návštěvě již zmíněného Nižnijho Novgorodu, kde jsme navštívili nejen Kreml a muzeum, ale i obchodní středisko. Další dny jsme trávili velmi různorodě, například návštěvou města Semjenov, kde se nachází továrna na matrjošky a jiné ručně malované a vyráběné nástroje. Následující den jsme si vyšli na procházku lesem pod vedením bývalého armádního trenéra, kterou jsme zakončili na břehu řeky, kde jsme se věnovali grilování, fotbalu, či jiným sportům. Den s rodinami jsme strávili na chatě ruské studentky Dáši, kde jsme grilovali šašliky, zpívali s kytarou, nebo hráli hry různého typu.

Ani jsme se nenadáli a byl tu konec. Po zdrcujícím vstávání ve 4 ráno jsme se dostavili ke kulturnímu domu, kde se s námi rodiny i studenti rozloučili. Výměnný pobyt byl sice u konce, ale stále nás čekaly 3 dny v Moskvě, proto jsme vyjeli směrem letiště Nižnij Novgorod.

Po dosednutí v Moskvě na nás čekal autobus s paní průvodkyní a dlouhá cesta do hotelu. Hlavní město Ruska nás každého ohromilo, jak svými výškovými budovami, tak historickým centrem. První zastávkou bylo pověstné Rudé náměstí. Až si všichni vyfotili barvami hrající chrám Vasila Blaženého, vydali jsme se k restauracím, kde jsme se na tip paní průvodkyně najedli ve výborné a levné restauraci. Po obědě následovala prohlídka Zbrojnice, což je pověstná carská pokladnice. Pak jsme byli odvezeni do hotelu Kosmos, kde jsme se ubytovali a padli vyčerpáním po procestovaném dnu. Následující den byla v plánu prohlídka různých zajímavých stanic metra a celého Kremlu, kterou jsme zakončili na Novém Arbatu, kde jsme měli na pár hodin rozchod. Ráno dalšího dne se neslo v duchu dobalování a odjezdu na letiště Šeremetěvo. Po přistání ve Vídni a následné cestě do Brna si všichni uvědomili, že naše ruské dobrodružství skončilo. Každý si užil pobyt v Rusku maximálně a je to zkušenost, na kterou budeme do konce života rádi vzpomínat.

Jakub Manner, Adam Krejčí, Josef Pustina, Vojtěch Válek, Jakub Jochman, Michaela Spurná, Anna Marie Adámková - 2.D

Kristýna Šulová, Kateřina Jarošová, Eliška Martinková - 4.D