31. 10. 2021

Gymnázium Křenová

Praha předměstí Brna

Tak jako se každoročně třídy čtvrtého ročníku vydávají do Prahy, i naše třída 4. B měla tuto skvělou příležitost navštívit naši stověžatou matičku. Ne jen, že jsme měli možnost objevit místa, která většina z nás ze všelijakých návštěv Prahy ještě neznala, ale navíc všechny dojmy a zážitky byly posíleny díky příjemné atmosféře, kterou jsme se třídou, paní prof. Waldhansovou a panem prof. Kaplanem vytvořili.

V Praze jsme navštívili spoustu významných památek, monumentů a architektonicky zajímavých staveb. Kromě všech, podle mě, kaspických pražských památek, jako je Pražský hrad, Karlův most, Orloj nebo Lennonova zeď, jsme navštívili nádhernou Valdštejnskou zahradu na Malé Straně, která je unikátní tzv. grottou. Další působivé místo bylo bývalé židovské ghetto. Tamní Pinkasova synagoga a přilehlý židovský hřbitov, na kterém je pochován Rabi Löw, jsou poutavá svým 'geniem loci'.

Praha, jakožto město mnoha lidí a mnoha kultur, je velice bohatá na výběr restaurací. Nedílnou součástí našeho výletu byly samozřejmě i gastronomické zážitky. Od fastfoodů přes vynikající restaurace a malebné kavárničky až po 'tradiční' restaurace, známé nepochopitelně vysokými cenami za pochybně vzhlížející pokrmy. Všechno jsme měli šanci poznat.

Nejkrásnější zážitek si ale všichni odnášíme z posledního večera našeho výletu. Byli jsme v Národním divadle na hře Král Oidipus. V modernizované a lehce alternativní verzi se některé scény mohly zdát nejasné, po obsáhlé debatě a rozboru celé hry s paní prof. Waldhansovou jsme všechny odkazy na antické drama rozluštili a moderní verze díla se nám zdála rázem jasnější. Po představení jsme se vydali hledat místo, kde bychom se mohli hromadně navečeřet. Bylo nás 27 a po třech podnicích, kde nás odmítli, jsme konečně narazili na restauraci, kde nás přivítal velice ochotný číšník, srazil stoly v jeden a krásná, skoro až rodinná večeře mohla začít.

Poslední den, cestou metrem ze závěrečné vyšehradské prohlídkové trasy, jsme si lehce zanotovali. Vagónem linoucí se moravské písně z našich úst přesvědčily ostatní cestující o tom, že nejsme zdejší. A tak jsme zakončili naši krásnou výpravu.

Při dřívějších návštěvách Prahy jsem spíš vnímala jen stres, spěch a kvantum lidí. Náš výlet mi ale pohled na Prahu docela změnil. Bylo to úžasné.

Dora Petrovič